Lycée Charles de Gaulle Damascus, Syria

Damascus_FrenchSchool_01 Damascus_FrenchSchool_02 Damascus_FrenchSchool_03 Damascus_FrenchSchool_04 Damascus_FrenchSchool_05 Damascus_FrenchSchool_06

/// Project: Lycée Charles de Gaulle Damascus, Syria

Client: Ministère des affaires étrangères (F)
Begin of construction: 08/2006
Completion: 12/2008
Building area: 5.600 m²
Construction cost: 4.7 Mio. EUR
Design architect: Ateliers Lion, Paris, France
Architect of record: Dagher, Hanna & Partners architects sarl, Beirut, Lebanon
Mechanical, Electrical, Plumbing, Fire: Barbanel Liban S.A. Antélias, Beirut
Civil Engineer: GEC Ingénierie, Paris
Climate Engineering:
Transsolar Energietechnik GmbH
Thomas Auer, Matthias Rudolph, Torsten Welfonder

Brief:
For the new French School in Damascus Transsolar was asked to work with architects Atelier Lion to develop a climate concept attuned to the local climate conditions.
The school complex is made up of small buildings, each with two stacked classrooms, connected via small courtyards. The goal was to find a low-technology solution for ventilation and conditioning of the rooms using local materials as a modern interpretation of the traditional architecture.
Syria has a dry desert climate with hot days and cold nights. Wind-assisted solar chimneys are used to drive natural cross-ventilation through the classrooms. The chimneys are faced with a polycarbonate sheet to trap solar radiation and enhance the stack effect. During the day, outdoor intake air comes either directly from the shaded microclimate of the courtyards or is pre-cooled using miniature earth ducts made up of pipes embedded in the ground floor slab. Operable louvers at the air intake and exhaust provide ventilation control.
During nighttime, the thermal mass of the chimney releases heat stored during the day and continues to draw air through the open windows and the earth ducts. Cool night air flushes the classrooms, cooling down the thermal mass and providing comfort for the following day.
A shading device above the courtyards provides solar protection during summer days and is opened for cooling at night by radiation to the sky. In winter the operation is reversed to capture solar gains and prevent their loss to the clear night sky.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: